Vandring

DAGSTURER MED UTGÅNGSPUNKT I ÅRRENJARKA

I Årrenjarka har du nära till fina dagsturer i fin fjällmiljö. Nedan hittar du några förslag på turer.

Postleden Årrenjarka – Kvikkjokk

Heldagstur. Bitvis branta stigningar uppför Kassavare. Denna vandringsled, gamla poststigen, lämpar sig även för kortare etapper. Efter 3 km kommer man till fallet i bäcken Årrejåkkå där det finns rastplats med vindskydd och eldstad. Vandringen går i mycket fin gammal fjällurskog in i Kvikkjokk- Kabla naturreservat. Fortsätter man kommer man upp på de gamla slåttermyrarna. Längd 22 km.

Vid myren Ruska finns nästa rastplats med vindskydd och eldstad. Här viken leden av, och en brant stigning tar vid i Stournjåske. Här har man en ymnig flora på vägen upp mot Kassavare. Väl uppe på högfjället, ca 9 km från Årrenjarka, väntar en fantastisk panoramavy över lågfjället Kabla och Pårtefjällens höga toppar i Sareks nationalpark. Leden fortsätter nu över Kassavare mot Snjerak med vacker vy över Kvikkjokksdeltat innan nedstigningen mot Kvikkjokk börjar.

Naturstig med information

Gör din vandring till en lärorik upplevelse! På de första 9 km av vandringsleden mellan Årrenjarka och Kvikkjokk finns en spännande naturstig med 20 informationspunkter att följa. Leden går från bygd och barrskog till björkskog och fjäll, och informationspunkterna beskriver terrängtyperna du möter . Informationshäftet till naturstigen finns att köpa i receptionen.

Ailatis - Predikstolen

Efter en båttur över sjön Saggat följer man markerad stig upp på berget Ailatis. Leden går bitvis in i Pärlälvens naturreservat. Här har man en en vidunderlig utsikt över fjäll, skog och sjö. Rastplats med vindskydd finns efter leden. Brant stigning. Längd 6 km.

Årrevare

Lätt till medelsvår vandring upp på berget Årrevare, 522m över havet. Välmarkerad led. Utsiktspunkt mot Sarektoppar. Uppe på berget finns vindskydd och eldstad med vacker utsikt över Pärlälvensnaturreservat, sjöar och fjällBjörnviken4 km lätt vandring, markerad led. Fin vandring längs sjön Saggat till stenstranden i Björnviken vid Årrevares fot. Eldstad. Längd 5 km.

Ett Klick för Skogen

Efter en båttur till södra sidan av sjön Saggat följer man markerad stig i Änamusskogen till insamlingstiftelsen Ett klick för skogens egna skog som de köpte 2005. Skogen är klassat som nyckelbiotop av Skogsstyrelsen och har mycket höga naturvärden samt ett högt socialt värde. Den vackra gammelskogen är nu bevarad för all framtid. Lätt vandring. Längd 3 km.

KUNGSLEDEN

Kungsleden är den äldsta och mest kända vandringsleden i Sverige. Den är 434 km lång och går mellan Abisko i Norrbotten och Hemavan i Västerbotten. Kungsleden är en väl upptrampad led med ett utbyggt system av stugor. Söder om Kvikkjokk finns det inga stugor de första 55 kilometrarna längs Kungsleden, så vandrar du söderut, måste du ta med dig tält.

Ladda ner appen Naturkartan, och få detaljerat information och kartor över Kungsleden direkt i din mobil.

Information finns också hos Svenska Turistföreningen som driver stugorna längs leden.

På Utsidan.se kan man också hitta bra information. Ett tips här är kartan, på vars medlemmar kan dela med sig av färdspår från olika vandringar. Dessa kan man i många fall ladda ner som .gpx filer till sin mobil eller GPS.

Om du ska gå Kungsleden söderut från Kvikkjokk, är du tvungen att korsa Tarraälven, vars det inte finns någon bro. Båtskjuts går på reguljära tider hela sommarsäsongen, kolla på webbsidan Båttrafik i Kvikkjokk.

PADJELANTALEDEN

Padjelantaleden är 160 km lång och går från Kvikkjokk, via Tarradalen och genom Badjelánnda / Padjelanta nationalpark, till Ritsem. Leden är markerat och det finns övernattningsstugor efter hela leden.

Ladda ner appen Naturkartan, och få detaljerat information och kartor över Padjelantaleden direkt i din mobil.

Hitta mer information om Badjelánnda / Padjelanta nationalpark på websidorna Sveriges NationalparkerLänsstyrelsen och Laponiaförvaltningen.

Inom nationalparken drivs stugorna längs Padjelantaleden av Badjelánnda Laponia Turism ekonomiska förening, som består av medlemmar i samebyarna Sirges, Jåhkågasska och Duorpon. På deras webbsida hittar du detaljerat information om stugplatser, priser, betalning och öppettider.

Information finns också hos Svenska Turistföreningen som driver stugorna längs den del av leden som går genom Tarradalen.

På Utsidan.se kan man också hitta bra information. Ett tips här är kartan, på vars medlemmar kan dela med sig av färdspår från olika vandringar. Dessa kan man i många fall ladda ner som .gpx filer till sin mobil eller GPS.

Om du ska gå Padjelantaleden från Kvikkjokk, är du tvungen att korsa Tarraälven, vars det inte finns någon bro. Båtskjuts går på reguljära tider hela sommarsäsongen, kolla på webbsidan Båttrafik i Kvikkjokk.

Sarek

Vandringar i Sareks nationalpark är inget för förstagångsvandrare, och krävande på det sättet att det inte finns några reguljära leder att följa eller stugor för övernattning. Vandrare bör ha god kunnskap om orientering och navigering i väglöst land, samt vara vana vid att vada älvar och bäckar. Ska du vandra i Sarek bör du ha god tid, och vara villig till att ändra din planerade rutt efter väder och vattenstånd.

Hitta mer information på websidorna Sveriges NationalparkerLänsstyrelsen och Laponiaförvaltningen.

Om du vill vandra i Sarek med utgångspunkt i vårt närområde finns det två huvudsakliga infartsportar.

Startar du i Kvikkjokk, kan du gå Kungsleden norrut och ta av mot samevistet Boarek/Pårek. Det går också att gå in via Tarradalen/Padjelanttaleden eller över fjället Vállevárre. Med det kortaste alternativet efter Kungsleden, är det 10 km vandring innan du står vid nationalparksgränsen. Om du i stället väljer att gå västerut, är du tvungen att korsa Tarraälven och Gamajåhkkå vars det inte finns några broar. Båtskjuts går på reguljära tider hela sommarsäsongen, kolla på webbsidan Båttrafik i Kvikkjokk.

Ett annat alternativ är att starta turen in i Sarek vid Sitoälvsbron. Det går att köra bil in via kraftverksdammen i Siejdevárre. Kommer du med buss från Jokkmokk, måste du kliva av i Tjåmotis och fråga om det är möjlighet att få privat skjuts med bil. Lasse Östlund i Tjåmotis brukar hjälpa med detta, ring och fråga på 070-335 14 41. Information om båttrafik till Aktse över sjön Laitávrre finns på webbsidan Aktsebo.

Du kan också hitta många tips och inspiration på Facebookgruppen SAREK Nationalpark (Delade foton/tips & upplevelser) Medlemmarna här har stor erfarenhet av Sarek, och delar oftast gärna med sig av sina kunskaper.

På Utsidan.se kan man också hitta bra information. Ett tips här är kartan, på vars medlemmar kan dela med sig av färdspår från olika vandringar. Dessa kan man i många fall ladda ner som .gpx filer till sin mobil eller GPS.

Föregående bild
Nästa bild

Helikopterturer

I samarbete med helikopterföretagen Fiskflyg och Kallaxflyg kan vi erbjuda er helikopterflygningar till eller från Årrenjarka Fjällby. Varför inte påbörja/avsluta er jakt, fiske eller vandrings resa med helikopter i Årrenjarka?

Alternativt så kan vi erbjuda rundflyg runt den vackra fjällvärlden som omger vår fjällby.

Det är möjligt att boka alla aktiviteter medan du bor hos oss, eller så kan du boka i förväg genom att kontakta oss via e-post.