Årstiderna

Årstiderna

Varje årstid har sin tjusning i Årrenjarka. Får vi bjuda på pastellfärgade, snötyngda vinterdagar. Norrsken och tystnad. Glid ut ljudlöst på skidor eller nå hisnande fjälltoppar med hundspann eller snöskoter. Eller kanske sitta i vårvintersol och locka röding och harr att hugga i pimpelhålet. Eller kom hit i juni och njut av blommande tibast, lappljung och smörboll.

 

Från Årrenjarka når du sommarfjällen på vandringsstigar och Kvikkjokk med sitt kända delta. Sjön Saggat väntar på paddling och fisketurer. Som om det inte skulle räcka, lockar vi gärna med fjällbjörkskog brinnande i höstens alla färger. Inget år är det andra likt i fråga om väder. Variationerna är stora. En sommardag i Sarek kan vara som en ljuvlig värmebölja medan snöstormen ryter dagen därpå. En aprildag i Tarradalen kan man färdas miltals på kall skare, medan man nästa dag kommer på sin höjd några hundra meter i varmt duggregn som löst upp snöytan.

-

Januari
Ljuset återvänder långsamt. I halvdagern färgas himlen rosa, grön och ljusblå på samma gång. Under klara nätter kastar fullmånen skarpa skuggor över snön. Norrsken och stjärnor lyser upp och gör det möjligt att till och med röra sig på natten ibland. Det är årets kallaste månad. Det är frostigt och tyst.


Månadens fröjder: Ljuset, tystnaden, värmen vid brasan. Sarekälgarna samlas längs Saggats stränder, tid för älgsafari.


Februari
Det är fortfarande kallt. Dagarna blir snabbt längre. Solen värmer inte mycket men livar upp i frusna själar. Snön är djup, det är tungt att ta sig fram på skidor. Det snöar ofta rikligt. Riporna samlas i fjälldalarna och sitter som vita bollar i björkarna. Fjällriporna knarrar från branterna.


Månadens fröjder: Skidturerna, ripjakten, den mjuka snön.


Mars
Det kan vara gassande sol eller hård blåst och ymniga snöfall. På fjället har vinden packat snön, men i skogslandet är den fortfarande djup och tung att färdas på. Nu börjar ugglornas spel i gammelskogen och hackspettarna trummar i sina revir. Mestågen drar omkring och livar upp. Korsnäbben ligger redan på ägg i sitt bo, fodrat med varm tagellav.


Månadens fröjder: De hisnande vyerna, skoterturerna, skidturerna eller färder med hundspann, pimpelfisket.

-

Maj
Vårmånaden, fågelmånaden. Nätterna är ljusa och vårfåglarnas spel intensivt. I skogslandet och på fjällens sydsluttningar breder barfläckarna ut sig. Till fjälls färdas man säkrast på nattens skare. På förmiddagarna försvinner skaren och snön bär inte längre för skidor och skotrar. Ibland kan även varma nätter göra det omöjligt att ta sig fram på snön. Skidåkaren får hoppas på en ny klar och kall natt.


I skogslandet ligger ännu snön djup i nordluten och där skogen är tät. Vattnet flödar i bäckar och på myrar. Skaror av vadare och sångsvanar håller konsert i den ljusa vårnatten. Tjäder och orre samlas för spel. För den som vill uppleva fjällområdets fågelliv är detta rätta tiden, men lämna kraven på att färdas långt. För människan är detta förfallstid, mitt emellan snöföre och barmark. För renen är det kalvningstid på fjällsluttningarna.

Månadens fröjder: Fågellivet, vattenporlet, vinterns sista skidturer, tibasten blommar i Kassavare.

 

Juni
Midnattsljusets och fåglarnas tid. På högfjället ligger ännu snö kvar. I björkskogen är det lövsprickning och i barrskogen råder sommar. För den som vill uppleva fjällhedens blomprakt, då marken lyser av fjällgröna, krypljung och lappljung eller höra lappsparven och blåhaken sjunga på lågfjället är detta rätt tid. Ljungpiparen spelar och fjällabbarna jagar över fjällheden. Och på kalkrikare marker exploderar färgprakten med fjällsippor, lapsk alpros och spiror. Av vandraren krävs omdöme och gott om tid. Bäckar och älvar flödar av smältvatten. Vårfloden gör många av dem omöjliga att vada över, varför man bör nöja sig med att röra sig i fjällkant och lågfjäll. Ännu syns inga myggor.

 

Månadens fröjder: Midnattssolen, blomprakten, lukterna, fjällvandring.

 

Juli
Myggens och blompraktens månad. Nätterna är ännu ljusa. I skogslandet har vattnet sjunkit undan. I fjällbäckarna är det fortfarande högvatten. Hedar och ängar på fjället blommar, men redan börjar fågelkören tystna. Nu är det ägg och ungar som gäller. Fjällvandraren kan vänta både sommarhetta, hällregn och snö. Under julinätterna sker renkalvmärkning på fjället. Renskötarna samlas vid den ena kalvmärkningshagen efter den andra för att söka märka sina kalvar, årets ränta i renhjorden.

 

Månadens fröjder: Tid för fjällvandring och fiske i fjällsjöar och jokkar.

-

Augusti
Det är lättgånget på fjället. Vattnet har sjunkit undan och snöfälten krympt ihop. Nätterna mörknar, fågelsång och blomprakt är borta. Men också myggsvärmarna har tunnats ut. På högre höjder kan vandraren ännu uppleva både försommarens och vårens blommor och möta de sista resterna av vinterns snö. För den som vill fiska är augusti bästa månaden. Vattenståndet är lågt och luften full av insekter. Harr, öring och röding vakar i vattendragen.


Månadens fröjder: Fiske, fjällvandringar, hjortronplockning, stillhet, äventyr.


September

Höstmånaden med brinnande färger på fjällhed och i björkskog. Luften är hög och klar. Till fjälls kan nederbörden komma omväxlande som regn och snö. På topparna ligger nysnö i skarp kontrast med dalgångarnas höstfärger. Flockar av flyttfåglar är i rörelse söderut. I skogen kan knotten störa trivseln. I fjälldalarna går de stora älgtjurarna loss på björkar och videbuskar och fejar sina horn. Brunsten är nära. Nu är bästa tiden att i kikaren upptäcka björn, där den kan gå helt öppet på fjällheden och äta kråkbär. Fjällborna är upptagna med älgjakt och renslakt.


Månadens fröjder: Blåbär, lingon, ripjakt, älgjakt, brinnande höstfärger.


Oktober

Så länge det är barmark känns oktober som den mörkaste av månader. De klara färgerna försvinner. Grått och brunt dominerar landskapet . När första snön lägger sig på fjällhed och i skog blir allt ljusare. Flyttfåglarna är borta, björnen har gått i ide. Andra däggdjur lämnar spår i snön och röjer sig nu för människan. Något hemlighetsfullt och lite vemodigt vilar över månaden. Det är en oberäknelig tid i fjällen.


Månadens fröjder: Spårsnö där hare, ripor, lo, järv och älg visat sina färder i skog och fjäll. Norrsken, stjärnhimmel, stillhet.

-

November
Det blir kallare. Snötäcket växer och dagarna blir allt kortare. Sjöar och vattendrag fryser. Några timmar mitt på dagen färgas landskapet brandgult av den svaga solen. Renarna lämnar fjället och kommer ner till skogslandet för vinterbete. I renskötseln är det här skiljningarnas och vinterslakternas tid.

 

Månadens fröjder: En ny vinter, skidorna fram, skridskoisar som extranjutning om man har tur.

 

December:
Midvinter. Snön reflekterar det sparsamma ljuset. Den som färdas i fjäll och skog har inte många timmar på sig. Snön är djup och lös. Kylan är ofta sträng. Men likväl är detta kanske årets vackraste månad. Himlens osannolika färger i gryningsskymningen, upplega av snö på träden, rimfrost, nätternas norrsken och stjärnhimlar – allt får ända en del att söka sig till landet ovan polcirkeln. För många är detta mycket exotiskt. December är en ljus mörkermånad.

 

Månadens fröjder: Mörkret ute, stearinljusen och brasan inne, tystnaden, snötyngda träd och rimfrost.

Föregående bild
Nästa bild

Helikopterturer

I samarbete med helikopterföretagen Fiskflyg och Kallaxflyg kan vi erbjuda er helikopterflygningar till eller från Årrenjarka Fjällby. Varför inte påbörja/avsluta er jakt, fiske eller vandrings resa med helikopter i Årrenjarka?

Alternativt så kan vi erbjuda rundflyg runt den vackra fjällvärlden som omger vår fjällby.

Det är möjligt att boka alla aktiviteter medan du bor hos oss, eller så kan du boka i förväg genom att kontakta oss via e-post.